OBILJEŽEN DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN POBJEDE I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

dan branitelja 1

UDVDR RH Ogranak Ferdinandovac organizirao je obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza. Obilježavanje je započelo u 9.00 sati u crkvi sv. Ferdinanda kralja Svetom misom za domovinu i sve hrvatske branitelje. Misu je predvodio don Daroslav Benjak koji se u molitvama i propovjedi osvrnuo na važnost vojne akcije „Oluja“ i domovinskog rata za slobodnu domovinu Hrvatsku.

Nakon mise procesija se uputila k spomeniku hrvatskih branitelja gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće te je izmoljena prigodna molitva za sve hrvatske branitelje.

Nakon toga organiziran je prigodni domjenak i druženje svih prisutnih članova ogranka.

Autor: Vjekoslav Grguljaš

 dan branitelja 2

ODANA POČAST ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA

UDVDR RH Ogranak Ferdinandovac i ove je godine organizirao obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje te sve stradalnike domovinskog rata. Obilježavanje je počelo ispred spomenika branitelja i stradalnika domovinskog rata 11. studenog kada su učenici Osnovne škole Ferdinandovac zapalili lampione ispred spomenika. Održan je sat povijesti na temu bitke za Vukovar kako bi učenici shvatili svrhu i važnost obilježavanja. Nakon toga recitirano je nekoliko recitacija te su se učenici upoznali sa radom i djelovanjem Ogranka Ferdinandovac.  Na kraju je održana prigodna molitva.

Obilježavanje je nastavljeno u četvrtak, 17. studenog, u crkvi Svetog Ferdinanda Kralja služenjem Svete mise koju je predvodio don Daroslav Benjak. Uz branitelje i mještane bili su prisutni načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić te predsjednik Općinskog vijeća Branko Patačko. Nakon Svete mise formirana je procesija koja se uputila prema spomeniku žrtvama domovinskog rata gdje je položen vijenac te su zapaljeni lampioni i svijeće. Nakon toga je održana prigodna molitva te je odana počast svim žrtvama domovinskog rata s posebnim sjećanjem na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Autor: Vjekoslav Grguljaš

 

pocast zrtvama ferdinandovac 02
pocast zrtvama ferdinandovac 01

pocast zrtvama ferdinandovac 03

pocast zrtvama ferdinandovac 04

 

ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDVDR RH OGRANAK FERDINANDOVAC

Dana 31.07.2022. godine održana je Izvještajna skupština UDVDR RH ogranak Ferdinandovac. Skupština je započela uz himnu te minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i za preminule članove ogranka.

Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda izvješće o radu ogranka podnio je v.d. predsjednika Ogranka Luka Gregar. Osvrnuo se na rad u 2020. i 2021. godini u kojima su smanjene aktivnosti Ogranka zbog epidemije virusa COVID 19. Zbog toga prošle godine nije održana Izvještajna  skupština.  Ogranak je sudjelovao na događanjima povodom dana Općine, manifestaciji „Ferdinandski pozdrav ljetu“, prigodno je obilježen Dan hrvatskih branitelja te Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Nekoliko članova ogranka bilo je na obilježavanju prigodnih datuma i obljetnica zavisno od epidemiološke situacije.

Nakon blagajničkog izvještaja i izvještaja Nadzornog odbora, svi izvještaji su usvojeni. Zbog odlaska dugogodišnjeg predsjednika Ogranka Milana Jambreka- Jure, kojemu je upućena javna zahvala za uspješan i požrtvovan rad, potvrđena je odluka Središnjeg odbora pa je prihvaćen za predsjednika Ogranka Luka Gregar, za tajnika Krunoslav Šostar i za člana Nadzornog odbora Nenad Remenar.

Prihvaćen je plan rada za 2022. godinu  koji je u realizaciji pa su za sve članove Ogranka nabavljane vjetrovke koje su i podijeljene te je u realizaciji obnova spomen ploče i spomenika za sve hrvatske branitelje i stradalnike domovinskog rata.

Skupu se obratio i načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić koji je pohvalio rad ogranka te istaknuo da u protekle dvije godine nije bilo donacije od strane Općine pošto se nisu mogli provesti projekti koje bi financirala Općina.

Na kraju Skupštine dogovoren je odlazak delegacije Ogranka na obilježavanje obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi u povodu Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti koji se  održava u Đurđevcu u subotu 06. kolovoza. Istim povodom pozvani su svi članovi Ogranka da dođu 05. kolovoza na Svetu misu u 9.00 sati u crkvu Svetog Ferdinanda kralja nakon koje će biti polaganje vijenca uz paljenje svijeća kod obnovljene spomen ploče hrvatskim braniteljima u parku u Ferdinandovcu.

Nakon Skupštine nastavljeno je druženje uz prigodan domjenak.

Autor: Vjekoslav Grguljaš

 

udvdr rh skupstina ferdinandovac 2022 02

 

udvdr rh skupstina ferdinandovac 2022 01

Obilježen Dan hrvatske državnosti i Dan općine Ferdinandovac

UDVDR RH ogranak Ferdinandovac obilježio je Dan hrvatske državnosti i Dan općine Ferdinandovac te blagdan svetog Ferdinanda kralja koji je zaštitnik župe Ferdinandovac. Obilježavanje je počelo u 10 sati 30. svibnja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje svim hrvatskim braniteljima te stradalnicima domovinskog rata. Također je položen vijenac i zapaljena svijeća ispod centralnog križa na mjesnom groblju.

Nakon toga branitelji su prisustvovali na Svetoj misi koja je bila posvećena našoj domovini, Republici Hrvatskoj, te zaštitniku župe Ferdinandovac svetom Ferdinandu kralju. Delegacija ogranka prisustvovala je i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Ferdinandovac te se upoznala sa svim projektima koji su realizirani u proteklom periodu i aktualnim događajima koji su u tijeku na području Općine Ferdinandovac.

Autor: Vjekoslav Grguljaš; foto Luka Gregar

udvdr ferdinandovac 2

 

Obavijest o preventivnim pregledima branitelja

preventivni pregled ilustracijaPreventivni pregledi se i dalje održavaju u Općoj bolnici „Dr. T. Bardek“ Koprivnica i to u DVA DANA. Prvi dan uvijek je subota, kada se obavljaju RTG pluća, UZVG abdomena i prostate.

Drugi dan pregleda je utorak ili četvrtak, prema dogovoru. Tada se obavljaju laboratorijske pretrage krvi i urina, EKG snimanje i završni internistički pregled. Pregled je namijenjen isključivo hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (muškarci i žene), a ne i članovima njihovih obitelji.

U ožujku su na raspolaganju sljedeći termini: 12./15., 12./17., 19./22. , 19./24., 26./29. i 26./31.

Pregled se može obaviti ISKLJUČIVO preko Područnog odjela Koprivnica ili Centra za psihosocijalnu pomoć. Dakle, potrebno je nazvati 048 625 271 (svakim radnim danom od 7-15, a ponedjeljkom i četvrtkom i od 15,30 do 18,30) kako bi dogovorili termin pregleda.

Pregledi će ići i dalje, u navedenim terminima (subota-utorak ili subota-četvrtak). O prekidanju pregleda bit ćete obaviješteni (za pretpostaviti jer da tijekom ljetnih mjeseci – srpanj, kolovoz, pregleda neće biti).

Prednost preventivnim pregledima daje se onima koji pregled do sada nisu obavili, odnosno onima koji su pregled obavili unazad 2 godine. Ukoliko postoje neki akutni zdravstveni problemi, nije bitno vrijeme proteklo od obavljenog pregleda.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA

Ferdinandovac DanSjecanja 2021 02aUDVDR RH ogranak Ferdinandovac organizirao je i ove godine obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. U crkvi svetog Ferdinanda Kralja održana je Sveta misa koju je predvodio don Daroslav Benjak. U svojoj propovjedi osvrnuo se na hrvatske branitelje te na sve stradalnike domovinskog rata koji su se trebali žrtvovati da bi danas imali slobodnu, demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku.

Nakon Svete mise formirana je procesija koja se uputila prema spomeniku za sve žrtve domovinskog rata gdje je položen vijenac i cvijeće te su zapaljene svijeće. Nakon prigodne molitve odana je počast svim žrtvama domovinskog rata s posebnim sjećanjem na žrtve   Vukovara i Škabrnje. Osim branitelja i mještana obilježavanju Dana sjećanja prisustvovao je i načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić.

Po prvi puta branitelje je predvodio vršioc dužnosti predsjednika ogranka Luka Gregar koji je imenovan jednoglasnom odlukom Središnjeg odbora ogranka pošto je dosadašnji predsjednik  Milan Jambrek odselio iz Ferdinandovca. Ovim putem svi članovi ogranka zahvaljuju se dosadašnjem predsjedniku „Juri“ koji je svojim radom, zalaganjem i sposobnostima doprinosio da je ovaj ogranak bio jedan od najaktivnijih u županiji. Sigurno je da ćemo morati uložiti puno truda da bismo održali sve aktivnosti koje je on zacrtao.    

Autor: Vjekoslav Grguljaš

Ferdinandovac DanSjecanja 2021 03a Ferdinandovac DanSjecanja 2021 04a Ferdinandovac DanSjecanja 2021 1a

 

  

OBAVIJEST BRANITELJIMA I MJEŠTANIMA OPĆINE FERDINANDOVAC

UDVDR RH ogranak Ferdinandovac u suradnji sa Župnim uredom Ferdinandovac, obavještava sve članove kao i sve mještane Općine Ferdinandovac da će se u srijedu 17.11.2021. sa početkom u 17.00 sati održati sveta misa u crkvi sv. Ferdinanda Kralja u Ferdinandovcu u povodu dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Nakon mise predviđeno je polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika za žrtve domovinskog rata. Obavještavaju se svi hrvatski branitelji te mještani Općine Ferdinandovac koji su u mogućnosti da se prisjete žrtava Vukovara i Škabrnje te da dođu na svetu misu pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje je propisao stožer civilne zaštite RH.

 

UDVDR RH
Ogranak Ferdinandovac

crkva fill 225x300