130. godišnjica DVD-a Ferdinandovac

U subotu 14. rujna Dobrovoljno vatrogasno društvo Ferdinandovac obilježilo je 130 godina od svog osnutka,  neprekidnog djelovanja i tradicije vatrogastva na području Ferdinandovca.
Goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje DVD-a Ferdinandovac, koje je predvodila zapovjednica Marijana Đođ.

Svojom nazočnošću proslavu su uveličali, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, ujedno i izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, zapovjednik JVP Grada Đurđevca Matija Markešić, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček, načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić, predstavnici 30-tak dobrovoljnih vatrogasnih društava, predstavnici udruga koje djeluju na području Općine Ferdinandovac kao i mnogobrojni prijatelji DVD-a Ferdinandovac.

Na početku proslave održana je pokazna vatrogasna vježba prilikom koje su članovi JVP Grada Đurđevca nazočnima prikazali spašavanje unesrećene osobe iz teško oštećenog vozila. S obzirom da je došlo i do zapaljenja vozila prikaz gašenje požara veoma dobro su odradili članovi DVD-a Ferdinandovac.

Nakon vježbe, u Društvenom domu Ferdinandovac održana je svečana sjednica.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik DVD-a Ferdinandovac Danijel Dugina prigodnim riječima dobrodošlice pozdravio je mnogobrojne goste i uzvanike, zahvaljujući se svima na dolasku i potpori. U svojem govoru predsjednik se osvrnuo na bogatu povijest vatrogastva u Ferdinandovcu, nastanak i humano djelovanje Društva kroz 130 godina.

Svima nazočnima obratili su se Željko Pintar, Goran Matoničkin, Stjepan Lončar, Matija Markešić, Nenad Radojčić, Vjekoslav Maletić te predstavnici nekoliko vatrogasnih društava, svi redom uputili su prigodne čestitke. Govornicu su istaknuli dugogodišnju tradiciju dobrovoljnog vatrogastva kako u našoj županiji kao jednoj od najvatrogasnijih u Hrvatskoj tako i u Ferdinadovcu, naglasivši važnost koju dobrovoljna vatrogasna društva imaju za svoja mjesta kao i potrebu daljnje podrške ovakvom obliku dobrovoljnog i humanog rada.

Na svečanoj sjednici članovima Društva su dodijeljena priznanja za dugogodišnji rad i zalaganje. Spomenice za 10 i 20 godina, brončane plamenice i brončane medalje članovima su podijelili predsjednik Danijel Dugina i zapovjednica Marijana Đođ.

Spomenice za 30 i 40 godina, srebrne plamenice i srebrne medalje članovima su podijelili predsjednik VZ županije Goran Matoničkin i zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić.

Plaketa Hrvatske vatrogasne zajednice i plaketa VZ Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanje 130-te godišnjice dodijeljene su DVD-u Ferdinandovac a iste je predsjedniku Danijelu Dugini uručio Goran Matoničkin.

U ime jednog od supokrovitelja tvrtke Vatropromet, direktor Nenad Radojčić uručio je prigodne darove predsjedniku Danijelu Dugini i općinskom načelniku Vjekoslavu Maletiću.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja, zahvalnice i prigodni darovi pokroviteljima, supokroviteljima, sponzorima, udrugama i zaslužnim pojedincima.

Nakon završetka svečane sjednice, slavlje je nastavljeno uz prijatno druženje i večeru za sve nazočne, a uz taktove popularnih pjesama i ples.

125 godina DVD-a Ferdinandovac

125 godina DVD-aU nedjelju, 27. travnja 2014. Dobrovoljno vatrogasno društvo Ferdinandovac obilježilo je 125 godina svog neprekidnog i uspješnog djelovanja.
Na svečanosti su bili nazočni dožupan KC-KŽ županije Darko Sobota, izaslanik HVZ-a i predsjednik VZŽ-a KC-KŽ županije Ivan Matosović, zapovjednik Sisačko moslavačke županije Mijo Brlečić, predstavnik DUZS-a KC-KŽ županije, predsjednik VZG-a i DVD-a Đurđevac Ivan Hadžija, zapovjednik JVP-a Marijan Kicivoj, delgacija iz Mađarskog grada Nagyatada, predstavnici prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz naše županije i susjedne Virovitičko podravske županije, predstavnici mjesnih društvenih organizacija te pokrovitelji obljetnice Općina Ferdinandovac, na čelu s načelnikom Brankom Kolarom i supokrovitelj Nenad Radojčić ispred poduzeća Vatropromet d.o.o. iz Zagreba.

U uvodnom dijelu proslave predsjednik VZO Ferdinadovac Danijel Dugina i predsjednik DVD-a Ferdinandovac osvrnuli su se na djelovanje DVD-a kroz povijest riječju i slikom od samog osnivanja, a to je bilo 15. srpnja 1889.godine, pa sve do današnjih dana.
Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice pojedincima, udrugama te pokroviteljima obljetnice. Zahvalnice za poseban doprinos u vatrogastvu dobili su Ivana Posavec, Marina Dugina Martina Tomašek i Ivan Raknić. Vatrogasnu brončanu medalju dobili su Vladimir Raknić, Franjo (Valenta) Fuček, Danijel Dugina i Željko Međurečan. Diplomu za hrabrost i požrtvovnost dobili su Ivan Maletić, Matija Žibreg, Igor Maletić, Matija Đođ, Marko Vidak i Mirko Zeljar.
Vatrogasne spomenice za 10-godišnji rad u društvu dobili su Matija Đođ, Matija Žibreg i Ivan Raknić. Vatrogasne spomenice za 20-godišnji rad u društvu dobili su Mirko Zeljar i Nevenka Laklija. Vatrogasne spomenice za 30-godišnji rad u društvu dobili su Vjekoslav Grguljaš, Stjepan Hrvoić, Stjepan Kenđelić i posmrtno Martin Patačko.

Prigodnim riječima slavljenicima su čestitali mnogi uzvanici, a prvi se obratio dožupan Darko Sobota, dok je poslijednju čestitku i zahvalu na dosadašnjoj suradnji svim članovima društva uputio načelnik Općine Ferdinandovac Branko Kolar.

{gallery}dvd125godina{/gallery}