GTranslate

Croatian English French German Hungarian Italian Spanish

Traži

Izvješće PP Đurđevac i savjeti vozačima

Od 03. do 09. kolovoza 2015. godine na području Policijske postaje Đurđevac dogodile su se dvije prometne nesreće sa materijalnom štetom.

Dana 05.08.2015.g. oko 06,00 sati, u vinogradarskom predjelu Cirik u Budrovcu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač (1994), upravljao osobnim vozilom, stjecanja prava na upravljanje sa osobnim vozilom, izgubio nadzor nad vozilom i u oštrom i nepreglednom zavoju ulijevo sletio ravno van kolnika gdje je prednjim dijelom vozila udario u zemljani nasip gdje se i zaustavio.
Vozač koji se nalazio pod utjecajem alkohola od 0,98 g/kg nije zadobio tjelesne ozlijede.

Dana 08.08.2015. godine oko 21,00 sati na raskrižju ulice Kolodvorske ulice u Kalinovcu i državne ceste br. 2. u mjestu Kalinovac dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom.
Vozač (1959), upravljao je osobnim vozilom kolnikom Kolodvorske ulice iz pravca mjesta Budrovac u pravcu centra mjesta Kalinovac. Dolaskom do raskrižja s državnom cestom br. 2 koja je cesta označena kao cesta s prednošću prolaska vozač nije propustio vozilo koje se kretalo tom cestom uslijed čega je došlo do naleta prednjim na bočni dio vozila.
U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a vozači nisu bili pod utjecajem alkohola.

Podsjetnik, koje su kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola:

-0,5 g/kg do 1,0 g/kg novčana kazna 1000 do 3000 kuna
-1,0 g/kg do 1,5 g/kg novčana kazna 3000 do 5000 kuna i
-više od 1,5 g/kg i više g/kg novčana kazna 5000 do 15000 kuna

Za one koji su više puta počinili takve prekršaje sud može izreći i kaznu zatvora do 60 dana zatvora. Naravno uz novčane kazne također ovisno u koncentraciji alkohola u organizmu izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja kategorijom kojom je počinjen prekršaj.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
• ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
• koristite javni prijevoz,
• koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
• ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
• zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
• ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
• ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.